Reparatie Tachorelais

Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina

De Volvo 300 serie met variomatic is vanaf modeljaar 1978 voorzien van een 'tachorelais'. Deze schakeling vervangt de
-bij DAF-ers welbekende- carburateur microswitch en zorgt dat de overdrive-werking van de variomatic gestuurd wordt door het toerental van de motor. Het is mogelijk deze schakeling ook in een DAF of Volvo 66 te bouwen, echter veel mensen schrikken hiervoor terug omdat het tachorelais snel de geest zou geven.

Echter, als een tachorelais kapot gaat is dat meestal aan dezelfde oorzaak te wijten. In de auto's waar vanuit de fabriek een tachorelais ingebouwd zat, werd in de EMVK nog een extra component aangebracht teneinde het tachorelais te beschermen tegen ongewenste inductiespanningen. Dit is een simpele diode, welke de tegengestelde spanning (funest voor het tachorelais) doorlaat en aldus afvoert.
Deze diode zit in dezelfde behuizing als de spoel van de EMVK en wil nog wel eens warm worden. Diodes kunnen daar niet goed tegen en gaan op den duur kapot. Het tachorelais volgt spoedig..... en de auto schakelt helemaal niet goed meer op!

Hoe nu te repareren?? een goed tachorelais haal je niet zomaar ergens vandaan (bij de Volvo dealer nog altijd te verkrijgen, á raison van bijna 100 euro) en op de sloop weet men ook van de prijs. Nu hoef je een defect tachorelais niet weg te gooien. Reparatie is namelijk mogelijk. Ervan uitgaande dat het defect veroorzaakt is door een kapotte diode in de EMVK heb ik de volgende reparatiemethode ontwikkeld:

- haal het tachorelais uit de auto
- maak m open langs de stekkerkant
je kunt nu het onderstaande printje uit de behuizing halen:

het componentje bij de pijl is in 9 van de 10 gevallen de schuldige. dit is de eindtransistor die de stroom door de spoel van de EMVK stuurt. uitschakelen van de spoel zónder beveiliging van de diode leidt tot een soort 'terugslag' die de transistor snel vernielt. (de geoefende elektro-hobbyist weet dat het hier gaat om een zelfinductie)

Een nieuwe transistor, type BC33725 is bij de een goed gesorteerde elektronica doe het zelf-zaak te verkrijgen voor ongeveer 25 eurocent. Koop er gelijk een paar, voor het geval je een pinnetje afbreekt ofzo.

het vervangingscomponent, nu echter van de andere kant bezien. Je ziet dat de pennetjes nog uit de print steken, deze moeten nog afgeknipt worden. Solderen is misschien niet voor iedereen een hobby, maar met een gewone soldeerbout kom je hier wel uit.

Vervolgens nog een plaatje, waarop je ziet hoe je het tachorelais kunt beschermen tegen de ongewenste terugslag,
ongeacht of de diode in de EMVK nu wel of niet in orde is:

De diode bij het pijltje (let op het witte streepje) zit elektrisch gezien hetzelfde geschakeld als de diode in de EMVK.
De reden waarom deze diode niet af fabriek in het tachorelais gebouwd is maar in de EMVK, is dat de volvo fabriek deze units als 'black box' item inkocht, terwijl de EMVK's speciaal gemaakt werden.